Učenje ispravnog prijelaza kroz
modele solidarnosti života i proizvodnje

KAUZ - laboratorij za klimu, rad i budućnost

KAUZ, radionice za klimu, rad i budućnost istražuje, identificira i raspravlja o tome zašto živimo i radimo na račun ostalih te kako možemo postići dobar život za sve.

O čemu KAUZ govori?

KAUZ se prvenstveno bavi temama imperijalnog načina života i pravedne tranzicije u obrazovanju odraslih, kako bi ih učinili dostupnima i time proširili aktivnu uključenost u pravednoj tranziciji. S obzirom na to da plaćeni rad čvrsto određuje naš trenutni način života, obrazovani materijali primarno su usmjereni na poslodavce, s dugoročnim ciljem učvršćivanja razvijenih formata u okruženje javnog obrazovanja. Točnije, usmjereni smo prema nastavnicima u obrazovanju odraslih koji mogu primijeniti KAUZ materijale u svojem kontekstu.

Što je KAUZ?

Inicijativu KAUZ – radionice za klimu, rad i budućnost razvili su autori brošure “Von A wie Arbeit bis Z wie Zukunft. Arbeiten und Wirtschaften in der Klimakrise”. Nakon objavljivanja brošure javila se želja za daljnjim zajedničkim radom u području obrazovanja. U međuvremenu više nisu sami: KAUZ ima četiri partnerske organizacije u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj, a financira se iz programa Erasmus + Europske unije u trogodišnjem projektu (rujan 2020. – kolovoz 2023.).

Koje su KAUZ aktivnosti?

Temelj projekta je razvoj obrazovnih materijala koji su kritični prema moći, s fokusom na socioekološku transformaciju. Razvijamo koncepte radionice koje se mogu dalje koristiti, podcastove KauzPod s primjerima dobre prakse i raspravama stručnjaka, videozapisima i sadržajem za društvene mreže koji omogućuju trenutke učenja. Cilj KAUZA je pružiti obrazovni prostor koji će omogućiti emancipacijski proces učenja. Kako bismo prevladali trenutni način života na račun drugih, moramo uzdrmati duboko internalizirane svjetonazore i socijalne strukture. Transformativno obrazovanje treba ponuditi prostor za učenje i razmišljanje za taj proces, kako bismo zaboravili imperijalni način života i usudili se razmišljati o drukčijem svijetu.